środa, 16 marca 2011

DIETA PUNKTOWA

Większość diet opierając się na wartościach kalorycznych zmusza nas do jedzenia z góry ustalonych posiłków w określone dni. Ciągłe liczenie kalorii oraz monotonia żywienia szybko nas zniechęca. Dieta punktowa pozwala dowolnie komponować jadłospis w oparciu o zasadę, że dzienne racje pokarmowe nie powinny przekroczyć 12-13 punktów /1 punkt to 100kcal/, ale też nie powinny być mniejsze od 8-10pkt.
TABELE PUNKTOWE
Śniadanie 2-3 pkt
--------------------------------------------------------------------------
Propozycje Punkty
--------------------------------------------------------------------------
2,5 kromki chleba chrupkiego 1
1 pełnoziarnisty tost 1
1 pełnoziarnista bułeczka 1
2 łyżeczki odtłuszczonego masła lub margaryny 2
2 czubate łyżki płatków owsianych 1
4 czubate łyżki niesłodzonego muesli 2
200ml /niepełna szklanka/ chudego mleka 1
1/2 szklanki pełnego mleka 1
200g chudego jogurtu 1
250g chudego twarogu 2
3 łyżki serka wiejskiego light 1
1 plasterek odtłuszczonego sera gouda 1
1/2 plasterka ementalera 1
50g camemberta 30% 1
3 łyżeczki miodu 1
3 łyżki marmolady light 1
2 łyżeczki pasty orzechowej 1
50g metki 2
50g parówek drobiowych lub salcesonu włoskiego,
polędwicy wołowej, mortadeli 1
50g gotowanej szynki 1
25g wędzonej szynki 1
50g sałatki z kurczakiem 1
omlet z 2 jaj na łyżeczce tłuszczu 2
100g ryżu z odtłuszczonym mlekiem 2
---------------------------------------------------------------------------
Drugie śniadanie i podwieczorek 1-2pkt
---------------------------------------------------------------------------
2,5 szklanki maślanki 2
1 szklanka napoju kakaowego 1
1,5 szklanki soku pomidorowego 1
1,5 szklanki serwatki 1
1 filiżanka cappucino z mlekiem 1
3 ciastka maślane 1
5 biszkoptów light 1
1 jabłko 1
1 banan 1
1 gruszka 1
1 grejpfrut 1
2 brzoskwinie 1
200g śliwek 1
150g czereśni 1
150g wiśni 1
150g winogron 1
300g czarnych jagód 2
300g arbuza/melona/ 1
1 duża kulka lodów 1
---------------------------------------------------------------------------
Obiady 3-4 pkt
---------------------------------------------------------------------------
1 porcja zupy z torebki 1
1 porcja zupy pomidorowej z ryżem 2
250g ziemniaków w mundurkach 2
200g ziemniaków pieczonych na łyżce tłuszczu 3
200g puree ziemniaczanego bez dodatków 1
2 średnie ziemniaki pieczone w piekarniku 2
250g frytek 3
150g gotowanego makaronu bez tłuszczu 1
100g ryżu gotowanego 1
100g kaszy z 1 łyżeczką masła 2
2 knedle ze śliwkami 1
4 łyżki sosu białego lub brązowego 1
100g schabu bez panierki smażonego na łyżeczce oleju 2
100g chudej kiełbasy 2
100g duszonego sznycla cielęcego 1
100g wołowiny w sosie własnym 2
150g grillowanej karkówki z ziołami 3
150g kotletów mielonych 3
150g wątróbki bez panierki 2
150g tatara 2
200g grillowanej piersi kurczaka 2
200g duszonego pstrąga 2
150g duszonego dorsza lub łososia 2
150g grillowanego tuńczyka bez tłuszczu 3
150g smażonego sandacza 2
150g kotletów z dowolnej ryby 2
5 smażonych paluszków rybnych 3
150g śledzia smażonego na łyżeczce oliwy 3
100g filetów w sosie pomidorowym 2
100g rolmopsów 2
100g tuńczyka w sosie własnym 2
150g krewetek 1
---------------------------------------------------------------------------
Kolacje 2-3pkt
---------------------------------------------------------------------------
350g duszonego kalafiora lub brokułów z łyżeczką masła 2
200g duszonej fasolki szparagowej z masłem 1
200g duszonej marchewki lub cukinii z kroplą oleju 1
400g ogórków sałatkowych z 2 łyżkami jogurtu 1
300g duszonej kalarepki lub groszku z łyżeczką masła 2
500g pomidorów 1
250g sałaty głowiastej z 2 łyżkami jogurtu 1
300g kapusty przesmażonej z łyżeczką masła 2
200g czerwonej kapusty 2
200g czerwonych buraków 1
150g marchewki z groszkiem 1
200g surówki z marchewki 1
300g duszonych grzybów 1
--------------------------------------------------------------------------
Oczywiście produkty możemy dowolnie przenosić zgodnie z upodobaniem, byle zachować zalecaną ilość punktów.
Przykładowy jadłospis
śniadanie 1 kromka ciemnego pieczywa z liściem sałaty, plastrem
wędliny drobiowej i pomidorem /1szt./ + herbata
drugie śniadaniemałe opakowanie jogurtu owocowego + mandarynka
obiad 150g pulpetów drobiowych w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną
/1/4 torebki/, 2 małe ogórki kiszone
podwieczorek 1 kromka pieczywa chrupkiego z plastrem polędwicy
i 2-3 rzodkiewkami
kolacja koktajl owocowy z kefiru, mandarynki, małego banana
i łyżeczki miodu.
Ten jadłospis ma tylko 10,5 pkt więc moglibyśmy jeszcze coś dołożyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz